Veelgestelde vragen
De Watergeuzen
Voorwaarden om mee te doen
Watergeuzen-participaties kopen
Aflossing en geld terugkrijgen
Risico’s
Inschrijving
Over de coöperatie
Overige vragen
Je krijgt via je coöperatie medezeggenschap over de windmolens en over toekomstige wind- en zonprojecten in Holland Rijnland. Je stimuleert de opwek van lokale, duurzame energie. Je zorgt dat de opbrengsten uit de molens binnen de regio blijven. Je krijgt rendement op je inleg.
Nee, nu nog niet. Voorlopig wordt de elektriciteit die we opwekken geleverd aan De Vrije Energie Producent (DVEP) in Hengelo. We hopen zo snel mogelijk de opgewekte stroom aan onze leden te kunnen leveren.
We kopen bestaande molens. Dat is minder risicovol maar levert ook minder op dan wanneer je zelf windmolens laat bouwen. We geven ook een heel behoudende renteprognose, omdat we zeker willen weten dat we de beloofde rente daadwerkelijk kunnen uitbetalen. Het kan ook meer waaien dan waarmee we nu rekening houden. In dat geval keren we meer uit.
Er is geen direct verband tussen je Watergeuzen-participatie en de opgewekte windstroom. Met de Watergeuzen-participatie leg je geld in en kunnen we samen de windmolens kopen. We hebben 1,65 miljoen euro nodig, ofwel 6.600 participaties. De molens wekken 8726 MWh per jaar aan stroom op. Dit betekent dat elke participatie van € 250 overeenkomt met 1.320 kWh per jaar Watergeuzenstroom per jaar.
Nee. Je kunt maximaal 80 Watergeuzen-participaties kopen en daarmee € 20.000 inleggen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2741 kWh per jaar aan stroom (bron: Milieu Centraal). Elke participatie komt overeen met 1.320 kWh per jaar.
Windpark Papemeer B.V. is de besloten vennootschap waarin het beheer van de windturbines is ondergebracht. Dit omvat: het eigendom van de productie-installaties, contracten, garanties en verzekeringen inclusief de banklening. Rijnland Energie Coöperatie is 100% aandeelhouder van de BV en economisch en juridisch eigenaar van Windpark Papemeer B.V.
Het windpark heeft een verwacht projectrendement van 6% over 20-25 jaar. Of dit daadwerkelijk gerealiseerd wordt hangt vooral af van de hoeveelheid wind in een jaar. Als het hard waait, levert het windpark meer op dan bij relatief windstille jaren. Rijnland Energie betaalt eerst de rente en aflossing aan de deelnemers. Blijft er geld over dan dragen we bij aan een omgevingsfonds of de lokale coöperaties. Zo levert ons windpark ook profijt op voor de bredere omgeving en niet alleen voor mensen die meefinancieren.
Het Watergeuzen project geldt niet als groene belegging en komt dus ook niet in aanmerking voor een vrijstelling in box 3. Dat geldt namelijk alleen voor beleggingen uitgegeven door aangewezen ‘groenfondsen’. Aanwijzing als groenfonds is alleen mogelijk voor instellingen met een vergunning als krediet- of beleggingsinstelling. Rijnland Energie is geen beleggingsinstelling, maar een coöperatieve onderneming die een obligatie-uitgifte doet voor de aankoop van het windpark. Om die reden staat Rijnland Energie dan ook niet op de lijst van groenfondsen. Dat zijn eigenlijk vooral fondsen van banken.
Het windpark is overigens wel aangewezen als ‘groen project’ en heeft een ‘groenverklaring’ in het kader van de regeling groenprojecten (en is dus wat anders dan een ‘groenfonds’). Hierdoor krijgt het windpark Papemeer B.V. korting op de rente voor de bancaire financiering. Dat voordeel komt terug in de winstuitkering van de BV aan Rijnland Energie (als enige aandeelhouder) en levert daarmee indirect voordeel op via het rendement van de deelnemers. Daar hebben we al rekening mee gehouden. Het levert geen direct fiscaal voordeel op voor deelnemers.
Mis je een vraag/antwoord? Laat het ons weten!