Waarom staan de molens stil?
De Watergeuzen staan soms stil terwijl het wel waait. Hoe kan dat? Die vraag houdt mensen bezig, merken we aan de mails die we binnenkrijgen. Windturbines kunnen om verschillende redenen stil gezet worden:
- Het waait niet. Tja, dan valt er weinig te draaien.
- Het waait te hard: sommige molens moeten stilgezet worden als het windkracht 9 of 10 is, omdat ze beschadigd kunnen raken door de windstoten. Het goede nieuws: het type windmolen dat wij gebruiken (Enercon) kan wel tegen een stootje. Tijdens de voorjaarsstormen in februari draaiden de molens dapper door en was de opbrengst imponerend.
- Onderhoud: 1 of 2 keer per jaar is er een technische onderhoudsbeurt nodig, die doorgaans 1 of 2 dagen duurt.
- Slagschaduw: nog een belangrijke oorzaak voor stilstand is overlast door slagschaduw. De turbines zijn zo ingesteld dat ze automatisch stoppen (binnen bepaalde tijden) als de zon schijnt én het waait. Dat zijn namelijk de momenten waarop omwonenden last kunnen hebben van de slagschaduw van de wieken en het is verplicht om daar rekening mee te houden. Maart was een maand met veel zonuren, waardoor de molens vaker dan normaal uitschakelden. Overigens zijn de verwachte zonuren netjes meegenomen in de productieverwachting. Het productieverlies om slagschaduw te voorkomen is ingeschat op 0,2% (ca 170 MWh).
De stilstand van windmolens valt gemiddeld trouwens enorm mee. De schattingen variëren van 2 tot 5% van de tijd. De rest van de tijd staan de ze gewoon lekker te draaien. Een stilstaande molen valt echter meer op dan een draaiende, vandaar misschien de indruk die je kunt krijgen dat ze vaak stilstaan.