2023 Tevreden Watergeuzen: eerste helft van 2023

We zitten op de helft van 2023. De Watergeuzen hebben de afgelopen maanden lekker kunnen draaien. Soms wat meer wind, soms wat minder wind dan je zou verwachten voor een gemiddelde maand. Zo zijn in januari en maart een kwart méér duurzame kilowatturen opgewekt, was april normaal, en was de productie in februari, mei en juni lager dan verwacht. Netto komen we eind juni precies uit op een gemiddelde van totaal 4.532 MWh.

Goed nieuws voor de financiën. Hoe meer wind hoe beter. En we ontvangen dit jaar ook een mooie prijs voor de stroom. Zo zien we het graag!

Op 5 juli werd het even spannend met storm Poly met windstoten van orkaankracht. De Watergeuzen hebben de test glansrijk doorstaan. Ze hebben heel even stilgestaan toen het echt te gortig werd. De molens schakelen dan automatisch uit bij hele hoge windsnelheden en draaien de wieken een kwartslag zodat de wind minder vat heeft  (vaanstand). Ze produceerden maar liefst 74.367 kWh groene stroom in één dag. Dat is even veel als 25 huishoudens in een jaar gebruiken.

Beweeg met de muis over de grafieken hieronder voor gedetailleerde cijfers.

Opbrengst Watergeuzen MWh per maand

In januari, maart en mei 2023 was er meer wind dan verwacht in een normaal jaar (volgens de prognose). In februari en mei was het relatief minder. Eind mei zitten we op 102% van de prognose, net iets meer dan normaal verwacht. In februari 2022 zie je een enorme uitschieter; toen stormde het de hele maand. Dat zien we graag.

Opbrengst Watergeuzen MWh cumulatief

De rode lijn is wat we verwachten in een normaal jaar en een gemiddelde productie. De lichte en donker blauwe lijnen zijn de totale producties in 2021 en 2022 (alle maanden opgeteld). In maand 12 van zowel 2021 als 2022 zie je dat we minder produceerden dan we verwachten. Dit is ten gevolge van weinig wind.
De groene lijn is de productie in 2023.

2022: Weinig wind, nog geen zilvervloot

Met de windmolens gaat het goed, met de wind wat minder: het was een prachtige zonnige zomer, maar het waaide te weinig naar onze zin. Dat zie je in de grafieken goed terug. Tegelijkertijd waren de stroomprijzen in 2022 extreem hoog. Wat betekent dat voor onze inkomsten?

De zomer van 2022 was het lekker zonnig met weinig wind. Heerlijk om in de tuin te zitten, maar minder leuk voor onze Watergeuzen. Gelukkig waaide het in november lekker hard, net als in de laatste week van december. Eindstand: de totale productie voor 2022 is maar 4% lager dan gemiddeld.

Weinig wind betekent ook minder verdiensten. De turbulentie op de energiemarkt door de oorlog in Oekraïne werkte ook in ons nadeel: de prijzen voor stroom waren in de zomer extreem hoog. Je zou denken dat we dan lekker verdienen, maar dat ligt helaas wat genuanceerder. Onder de huidige contractafspraken werken die hoge prijzen helaas niet in ons voordeel.

Dat zit zo: we hebben een contract waarin we een vaste hoeveelheid stroom een jaar vooruit aan een energiebedrijf verkopen tegen een vaste prijs. Een jaar geleden hebben we een verkoopprijs van 105 euro per MWh vastgelegd. Dat leek hoog en dat was het ook. Ter vergelijking: in 2021, toen we afspraken maakten over de aankoop, waren de verkoopprijzen 41 euro per MWh.

In de zomer konden we minder leveren dan vooraf was afgesproken en moesten we bijkopen op ‘de markt’. In ons geval betekende dat: bijkopen tegen erg hoge prijzen. We sluiten het jaar dan ook af met een verlies, maar kunnen dat opvangen met de kasreserve.

Voor onze participanten heeft dit alles vooralsnog weinig effect. Het is natuurlijk wel jammer dat de zilvervloot niet is aangemeerd bij het Papemeer.