Participaties, rente en aflossing: hoe zit dat precies?

13 september 2024

Alfons en Anne Marieke bij de Watergeuzen in Zoeterwoude

Iedereen die heeft geholpen om De Watergeuzen te kopen (de windmolenaars of participanten) kreeg onlangs bericht dat er rente op zijn of haar rekening wordt gestort. Daarna volgde er ook nog een mail over de aflossing. Dat zit als volgt:

Als deelnemer heb je een of meer participaties van 250 euro per stuk gekocht. Die participaties zijn een lening aan Rijnland Energie. In ruil voor je lening krijg je elk jaar rente op je rekening gestort. Het idee van een lening is natuurlijk ook, dat je dat geld ooit terugkrijgt; Rijnland Energie moet jouw lening en die van alle andere deelnemers terugbetalen. De manier waarop we dat doen, is door in de loop van 20 jaar steeds kleine delen af te lossen. Je lening aan de coöperatie wordt dus steeds een stukje kleiner. Over het stuk dat nog niet is terugbetaald, ontvang je elk jaar nog steeds rente, maar wel steeds iets minder, omdat de omvang van je lening ook elk jaar kleiner wordt.

De rente en aflossing betalen we uit de opbrengsten van De Watergeuzen: we verdienen geld met de verkoop van de groene stroom. Wat overblijft na uitkering van de rente en de aflossing (en na aftrek van onze vaste lasten voor onderhoud e.d.), houden we in kas om zeker te weten dat we de komende jaren ook 3% kunnen uitkeren, ook als het een keer tegenvalt met de wind.

Na 20 jaar betaalt Rijnland Energie het resterende bedrag dat nog niet is afgelost terug aan alle deelnemers. Je hebt dan het hele bedrag dat je hebt uitgeleend weer terug en je krijgt geen geld of rente meer van de coöperatie. Op dat moment is de waarde van het windpark afgenomen. De molens zijn na 25 jaar afgeschreven en moeten worden vervangen. De laatste 5 jaar sparen we de opbrengsten op voor de ontmanteling van de oude molens en (wie weet) het neerzetten van nieuwe.