Kunnen die rode lichtjes uit?

De rode lampjes bovenop windmolens kunnen binnenkort uit. Dat stond onlangs in een bericht van de NOS. Goed nieuws, want ook Rijnland Energie krijgt af en toe klachten van omwonenden die zich storen aan de lichten van De Watergeuzen. Simpelweg uitschakelen blijkt echter nog niet zo makkelijk geregeld.

Wettelijk verplicht

De verlichting is verplicht gesteld door het ministerie van I&M. Er zijn speciale richtlijnen waar alle nieuwe windmolens aan moeten voldoen, bijvoorbeeld voor kleur en intensiteit. Ontwikkelaar Prodeon heeft er destijds een verlichtingsplan voor moeten maken dat is goedgekeurd door het ministerie van I&M. De enige keus die destijds open stond was vast brandende of knipperende rode lichten. Omdat uit onderzoeken blijkt dat vast brandende lampen minder hinder geven voor de omgeving is daarvoor gekozen.

Mogelijke oplossing

Een deel van de overlast zou voorkomen kunnen worden met de nieuwe ’transpondertechniek’. Deze techniek wordt momenteel getest bij bij Windpark Krammer van onze collega-coöperatie in Zeeland en ook in Limburg.  In dat geval zijn de lampen uit en gaan ze alleen aan als er een vliegtuig overkomt. We hebben meteen een offerte opgevraagd voor dit systeem, maar het blijkt helaas een kostbare oplossing waar wij op dit moment (nog) geen geld voor hebben. Het goede nieuws is dat de techniek nog in een experimentele fase is en dat de prijs mogelijk gaat dalen. Op termijn kan dit dus een mooie oplossing zijn.

NWEA zoekt mee

Verder hebben we contact opgenomen met de brancheorganisaties voor windenergie (NWEA). Zij zijn namelijk ook bezig om landelijk oplossingen te vinden. Zij zijn daarover in overleg met de overheid en de Inspectie voor de Luchtvaart, zo melden ze op hun website.

Voor nu blijft het rond de Watergeuzen dus nog even een ‘red light district‘. Maar het probleem heeft zeker onze aandacht en we houden de ontwikkelingen in de gaten, zodat we deze bron van ergernis kunnen wegnemen zodra dat mogelijk is.