Persbericht: Eerste half miljoen voor De Watergeuzen is binnen

Het is Rijnland Energie Coöperatie in krap 10 weken tijd gelukt om ruim een half miljoen euro op te halen voor De Watergeuzen, twee windturbines. Hiermee gaat de overeenkomst met de huidige eigenaar door en komen de twee windmolens langs de A4 in handen van omwonenden. Ruim 200 inwoners van de regio Holland Rijnland tekenden samen in voor bijna 550.000 euro in participaties. Daarmee zijn ze ‘windmolenaar’ en delen ze in de winst die wordt gemaakt met de verkoop van de duurzaam opgewekte stroom.

Vanaf 1 augustus gaat Rijnland Energie door met de tweede fase van de intekenronde. Inwoners en ondernemers in de regio Holland Rijnland kunnen meedoen met de actie door participaties te kopen vanaf € 250. Deelnemers hebben medezeggenschap over de molens en krijgen rente op hun inleg. Bij voldoende winst uit de verkoop van de stroom komt er ook geld vrij voor projecten van de aangesloten lokale coöperaties.

Draagvlak voor windmolens

De twee windturbines van Rijnland Energie (‘De Watergeuzen’) staan langs de A4 bij de afslag Zoeterwoude en werden in 2020 opgeleverd. Voorzitter Rob Boerée van Rijnland Energie: “Als coöperatie vinden we het belangrijk dat wind- en zonprojecten eigendom zijn van inwoners van de regio en dat zij er ook de vruchten van plukken. Met onze actie bewijzen we dat mensen in actie willen komen voor duurzame energie. Wat is er nou leuker dan op de A4 langs je ‘eigen’ windmolen te rijden die daar lekker staat te draaien?”

Rijnland Energie

Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep enthousiaste inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.