Raadsleden Holland-Rijnland bezoeken De Watergeuzen

16 oktober 2023

Afgelopen zaterdag kregen raadsleden van Hillegom, Lisse en Teylingen een rondleiding langs onze coöperatieve molens. Het was de perfecte dag voor een bezoek, met mooie wolkenluchten en een stevige wind die ervoor zorgde dat de molens flink moesten werken.

Penningmeester Anne Marieke Schwencke en secretaris Henk Jan Visser van Rijnland Energie, en twee leden van de aangesloten lokale coöperaties, Jos Atteveld (Groener Zoeterwoude) en Tjitske Veldkamp (Energiek Leiden) gaven uitleg over hoe een coöperatie functioneert en hoe de aankoop van de Watergeuzen door ruim 600 omwonenden in zijn werk is gegaan.

Daarna gingen de laarzen aan en liepen iedereen over het boerenwandelpad naar de molens waar beheerder (‘windmolenaar’) Alfons Ramb technische vragen beantwoordde over windsnelheden, opbrengsten en onderhoud van de Watergeuzen.

De raadsleden waren onder andere geïnteresseerd in het geluid van de molens (“Je hoort eigenlijk nauwelijks iets door het lawaai van de snelweg.”), de mogelijke overlast door slagschaduw (er is weinig bebouwing in de directe omgeving en waar die er wel is, schakelen de molens automatisch uit bij een bepaalde zonnestand die overlast zou kunnen geven) en het aantal vogels dat omkomt door de wieken (Alfons Ramb vond er in het afgelopen jaar 4).

Dat de excursie een aantal raadsleden op een idee heeft gebracht, bleek tijdens de wandeling terug en de lunch, toen er volop werd gediscussieerd over mogelijke locaties en de rol die de lokale coöperaties zouden kunnen spelen, mochten daar windmolens geplaatst kunnen worden.